Košari – to nejvíc nejlepší jídlo z Dahabu

Jestli existuje jídlo, které dokážu jíst každý den a nepřejíst se, jsou to Košari a sama sobě jsem hubovala, že jsem je objevila až dva týdny před odjezdem z Dahabu. Jakmile jsem je ochutnala, staly se mým každodenním rituálem. Po potápění, za odměnu, nebo prostě jen tak. Jedna porce stačila, abych byla přecpaná.

Z každé mojí cesty si přivezu suvenýr. A to suvenýr v podobě místního receptu. Protože jestli na cestování je něco opravdu úžasného, tak je to poznávání různých kuchyní, jídel a chutí.

O to zajímavější to potom je, když se dokážete dostat do kuchyně a vařit jídlo přímo s místními. Mohla jsem tak vařit v Řecku, Turecku, Itálii (a to dokonce s kuchařem co vařil pro papeže), Švýcarsku, Kanadě a teď i Egyptě. Prostě jsem se zeptala místního vyhlášeného podnikatele, který každý den uvaří a rozprodá dvě obrovské várky košári. Mimo sezónu cca 80 porcí, v sezóně i 400. Kývl a já se tak mohla podívat doslova a do písmene pod pokličku.

Mistr Ali v jeho kuchyni
Mistr Ali z I’m famous koshary je na svůj byznys náležitě hrdý

Jsou košari tradiční Egypté jídlo?

Ano i ne. Existují dvě verze, odkud se tohle pro Egypt tradiční jídlo vzalo. První verze říká, že košari s sebou do Egypta přivezli Indičtí obchodníci. Druhá, že v zemi je tolik koptských křesťanů kteří se často postí, že dali ingredience co mohou jíst v době půstu dohromady, až vzniklo košari.

Košarí, Koshary, Kushari…

…jedná se o mix těstovin, rýže, čočky a rajčatové omáčky s cizrnou. Celé to korunuje osmahnutá cibulka a podtrhují pálivá rajčatová a česneková omáčka.

Pojízdný vozík pana Aliho
V tomhle pojízdném stánku prodává každý den na hlavní promenádě.

Nenechte se zmást. Recept sice zvládne každý, ale není tak jednoduchý jak by se zdálo. Na internetu najdete hodně zaručených receptů. U každého mě ale překvapí, jak je krátký. Vměstnat tenhle recept do šesti kroků mi přijde hodně málo. Proto vydržte, tenhle recept bude delší, ale jak říká Ali z I’m famous Koshary, je to ten nejlepší recept. Aby ne, je po jeho babičce a za posledních 30 let ho jistě dovedl k dokonalosti.

Hotové a naservírované košari
Takhle vypadá navařená jedna dávka mimo sezónu.

Na ingrediencích záleží

Většina jídel, které si uvařím po návratu domů, chutná jinak. A je to hlavně tím, že ingredience které se dají sehnat u nás a v dané lokalitě se dost liší. V tomhle případě si jen dejte pozor, abyste nezaměnily koření a druh octu.

Ingredience

Košari se vaří ve velkém. Porce pro jednoho se nevyplatí. Čapněte proto od všeho po pytlíku, nebo v bezobalu si odsypte jedno kilo. Garantuju vám, že nezbude nic.

– rýže

– drobné makarony

– nudle do polévky

– špagety

– červená čočka

– obyčejná čočka

– rostlinný olej (ale ne olivový, prostě obyčejný, třeba slunečnicový)

– sladký hroznový ocet

– cibule

– česnek

– cizrna

– sůl

– pálivá paprika

– kurkuma

– fenykl

– rajčata

Postup

Příprava den předem

1. Osmahněte si cibuli nakrájenou na proužky úplně dozlatova. Je potřeba cibuli nechat dobře vykapat. Ideální je kovový cedník s mističkou vespod.

2. Namočte si obyčejnou čočku.

3. Důležitá je příprava tomatové omáčky. Ta je spolu s česnekovou srdce košari. Rajčata rozpulte, uvařte je a nechte v té vodě přes noc. Pozor, nesmí se rozpadat.

Česneková omáčka

Uvařte si rozmačkaný česnek spolu s kurkumou a solí ve vodě.Na česnekovou omáčku si uvařte ve vodě rozmačkaný česnek. Nakonec přidejte hroznový ocet (sladký a ne jablečný!)

Část této omáčky přijde do rajčatové omáčky. A ještě jednu část si osmahněte na oleji. Později se s tím prolijí uvařené těstoviny.

Rajčatová omáčka

Pálivá: rozmixujte rajčata i s vodou. Malou část odeberte, přidejte hodně pálivé papriky, kurkumu, fenykl a olej. Povařte, dokud se to celé jakoby nevpije.

Nepálivá zálivka: zbytek rozmixovaných rajčat uvařte s kurkumou, solí a cizrnou. Sem nakonec přijde ta neosmažená část česnekové omáčky.

Všechny omáčky nechte vystydnout.

příprava pálivé omáčky
Pálivá rajčatová omáčka
rajčatová a česneková omáčka
Rajčatová a česneková omáčka

Samotný postup vaření

1. Dejte vařit obyčejnou čočku. Nesolte hned, ale až po cca 3 minutách.

uvařená čočka

2. Rýži hodně propláchněte. Odeberte většinu a smíchejte s červenou čočkou.

3. Zbytek rýže si osmahněte na oleji. Jak jemně zhnědne, přidejte část makaronů a nudliček do polévky. Ano neuvařených. Jakmile i makarony a nudličky chytí barvu, přidejte zbytek rýže s čočkou a uvařte. Na plném plameni cca 5 minut, potom stáhněte na minimum a nechte pomalu dojít.

smažení nudlí, makaronů a rýže
Smažení rýže, nudlí a makaronů
promíchávání před vařením
Promíchání před vařením

4. V dalším hrnci s vodou a olejem si uvařte nalámané Špagety a zbytek makaronů.

5. A pak už to všechno hezky smíchejte. Výsledek by měl vypadat nějak takto:

uvařené a smíchané košari
Smíchaná směs košari bez omáčky a cibule

Servírujte tak, že promíchanou směs nandáte do mističek, polijete nepálivou rajčatovou omáčkou s cizrnou a posypte osmahnutou cibulkou. Česnekovou omáčku a pálivou rajčatovou, ať si každý dá podle chuti (já je mám ráda obě!).

hotové a naservírované košari
košari jsou dobrota
košari to go

Jako perličku na konec se s vámi podělím o trochu nepříjemnou situaci. Mistr Ali se do mě díky mým častým návštěvám jeho pojízdného stánku a pár společným hodinám v kuchyni, zamiloval. Když jsem odjížděla doprovodil mě na autobus a koupil čaj na rozloučenou. Potom to bylo horší. Psal zmatené zprávy jak mu chybím a miluje mě. No musela jsem ho všude smazat a zablokovat. Nicméně netruchlil dlouho, podle jeho profilovky na Facebooku už má novou oběť.

Jestli jste už navštívili Egypt, nejspíš jste košari vyzkoušeli. Určite to byly ty „nejlepší na světě“. Podělíte se o svůj tip, kde vám chutnali nejvíc?

Jinak jsem samozřejmě zvědavá, jestli recept vyzkoušíte. Vím určitě, že Pavla jo, protože na tenhle recept čekala opravdu dlouho. Vy ostatní se pak pochlubte v komentáři svými košari. Už se těším.

Nikola aka She Nekesa

Nikola aka She Nekesa

S nomádským srdcem cestuji světem. A když necestuji tak, láskou k zemi žiju na Šumavě. A všechno si dělám tak trochu jinak #jdetoijinak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *